
Skal vi heller kjøre el-MC?
29. mars 2025
Trekk pusten..
12. april 2025MCTA har ved flere anledninger satt søkelys på sving-ulykkkene, som står for over 40% av de alvorlige ulykkene på MC. Nå tar Statens vegvesen grep.
Vi siterer fra pressmeldingen utgitt i dag:
Utforkjøring i sving forårsaker flest omkomne og hardt skadde på både lett og tung MC. Av alle drepte på tung MC, så ble 43 prosent drept da de kjørte ut i en sving.
En risikomodell, utviklet av Statens vegvesen, har identifisert kurver som kan være særlig ulykkesutsatte. Modellen, kombinert med faglige vurderinger og befaringer gir klare indikasjoner på hvor støtet skal settes inn. For å få ned ulykkestallene på MC, skal de aller farligste og krevende svingene fremover varsles med et spesielt skilt.
Det vil også utredes for andre tiltak som utbedring av sideterreng, rydding av sikt, oppsett av rekkverk og anbefalt fart.
Landsdekkende prosjekt der Østfold er først ute

Foto: Benedicte Pedersen
Nå er det første ulykkespunktet identifisert i Østfold, der fylkeskommunen nå har de satt opp et helt nytt skilt for MC-førere. Det nye skiltet gir fører viktig informasjon slik at de kan planlegge svingen, tilpasse farten og være spesielt oppmerksomme.
− Vi må advare motorsyklistene mot det vi vet er de farligste svingene, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen. – Modellen vi har utviklet identifiserer svingene som kan være særlig risikoutsatte. Deretter har vi gjort faglige vurderinger av svingen og vært på befaringer. Her har fylket invitert både fagfolk og erfarne motorsyklister fra NMCU, for å sikre at de finner de rette stedene for dette nye skiltet.Skiltet skal settes opp flere steder i landet i løpet av sesongen.
Veien videre

Foto: Benedicte Pedersen
Statens vegvesen går nå igjennom riksvegnettet for å prioritere svinger, og fylkeskommunene har fått tilgang til kartene over sine risikosvinger. Det er fylket som gjør all oppfølging og befaring av de ulykkesutsatte stedene, men alle kan få bistand fra Statens vegvesen ved behov for å prioritere og befare svinger for å vurdere tiltak.
− Østfold er et yndet reisemål for MC-førere med sitt varierte landskap og 1700 km med landeveier som mc-førere liker å kjøre, sier Ranes, men det er mange fylker med lignende landskap og risikofylte svinger i landet. Disse samarbeider vi også med og målet er at dette viktige arbeidet vil resultere i færre omkomne og skadde MC-førere i tiden fremover, sier hun.
MCTA: Flott initiativ!
Styremedlem i MCTA, Odd Terje Døvik, er veldig fornøyd med initiativet fra Statens vegvesen:
Dette har vi ventet på! Sving-kjøring med motorsykkel er noe av det morsomste man kan gjøre med klærne på, men ulykkesstatistikken viser dessverre at det også er en krevende øvelse. Så det er flott at Vegvesenet har begynt å se på dette. Nå er vi spent på fortsettelsen, for det er ikke nok bare å vite om, og skilte, de farlige svingene. Vi må også sikre det fysiske vegmiljøet, slik at menneskelige feilhandlinger ikke får dødelige konsekvenser! Det er jo et kjernepunkt i Nullvisjonen, sier Odd Terje Døvik.
Les pressemeldingen her
***
Publisert: 10.april 2025