
FIM Touring med unik «Travelers Challenge»
28. februar 2025
Nullutslippssoner? Ikke for motorsykkel!
6. mars 2025Revisjonen av EUs «Skrotningsdirektiv» («End-of-Life Vehicle» eller «ELV»-directive) kan få store konsekvenser for en viktig del av MC-hobbyen, nemlig den private handelen med brukte deler.
EUs første ELV-direktiv så dagens lys allerede i år 2000. Hensikten med direktivet var (og er fremdeles) å sikre at utrangerte kjøretøy ikke ender opp som et avfalls- eller miljøproblem, men at komponenter og materialer i stedet gjenvinnes eller gjenbrukes i kontrollerte former. I 2013 ble direktivet revidert, med enda strengere krav til resirkulering, gjenbruk og innhenting av materialer fra kjøretøy, og med nye mål for prosentandelen av materialer som skal resirkuleres eller gjenbrukes.
Pr i dag gjelder direktivet hovedsakelig biler, varebiler og andre typer firehjuls kjøretøy, mens motorsykler og andre tohjulinger generelt er unntatt fra bestemmelsene. Det kan det nå bli slutt på. Europakommisjonen ønsker nemlig å utvide direktivet til å inkludere motorsykler som en del av bredere innsats for å forbedre bærekraften i bil- og motorsykkelindustrien. Det kan i verste fall innebære et krav om at utrangerte motorsykler må leveres til et godkjent behandlingsanlegg, og at man ikke lenger får lov til å plukke deler fra sykkelen – verken til eget bruk eller for videresalg.
Det finnes flere argumenter for å inkludere motorsykler i direktivet:
- Som biler har også motorsykler en betydelig miljøpåvirkning når de når slutten av sin levetid. Motorsykler inneholder farlige materialer som olje, batterier og væsker som må håndteres på riktig måte for å hindre forurensning.
- Antallet motorsykler på europeiske veier har økt, spesielt i urbane områder hvor de anses som et effektivt transportmiddel. Etter hvert som antallet motorsykler stiger, øker også behovet for effektiv avfallshåndtering og resirkulering.
- Inkludering av motorsykler i ELV-direktivet vil skape et mer enhetlig rammeverk for resirkulering av alle kjøretøy, uavhengig av størrelse eller type.
- EU’s handlingsplan for sirkulær økonomi oppfordrer til mer omfattende resirkulering på tvers av alle sektorer. Inkludering av motorsykler i direktivet kan bidra til oppnåelse av det overordnede målet om maksimal gjenbruk av materialer og reduksjon av avfall.
Det er også gode argumenter mot å innlemme motorsykler i ELV-direktivet:
- Det er ikke dokumentert at utrangerte motorsykler og deler fra disse representerer et miljøproblem i dag. Tvert imot er omsetning av brukte deler en viktig del av motorsykkelkulturen, og en forutsetning både for å restaurere gamle kjøretøy, og holde disse på veien.
- Mindre behandlingsanlegg som i dag selger brukte motorsykkeldeler kan bli overveldet av høye implementeringskostnader og tilpasning til ny behandlingsteknologi.
- Et forbud mot privat omsetning av brukte deler, og strenge tekniske krav til gjenvinningsindustrien vil være kostnadsdrivende og medføre en betydelig administrativ byrde. Dette kan gi grobunn for utvikling av illegale, «svarte» markeder helt utenfor storsamfunnets kontroll.
I skrivende stund (dvs pr mars 2025) er ikke de politiske prosessene rundt revisjonen av ELV-direktivet ferdig. Det gjenstår derfor å se hvilke deler av forslaget som overlever, og hva som eventuelt blir utelatt eller endret. Men utsiktene er bekymringsfulle nok til at våre svenske venner i SMC har sluttet seg til en bred allianse av organisasjoner knyttet til bil- og MC-miljøet som vil kjempe mot de mest uspiselige delene av forslaget til nytt direktiv. MCTA er i kontakt med andre organisasjoner i bil- og MC-miljøet med tanke på en tilsvarende kraftsamling her på berget.
Saksopplysning: ELV-direktivet er inntatt som en del av EØS-avtalen, og er dermed gjeldende norsk rett. Alt tilsier at det også vil gjelde det reviderte direktivet.
***
Publisert: 5.mars 2025